Saçta Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Saçta kepek sorunu, saç derisinin soyulup, dökülmesinin oluşturduğu bir durumdur. Çok ciddi bir saç sorunu olmasa da, kim omzuna beyaz beyaz, toz gibi parçaların düşmesini, devamlı saç derisinin kaşınmasını ister ki? Eğer sen de kepek sorunu yaşıyorsan, kepek ve kepek şampuanı hakkındaki her şeyi yazımızın devamında öğrenebilirsin!

Saçta kepek neden oluşur?

Saç derimizin en üst tabakası aslında devamlı soyulma halindedir çünkü tabaka sürekli kendini yeniler. Yani herkeste kepek vardır. Ancak bu noktada söz konusu olan küçük veya büyük parçalardır. Eğer omzunun üstünde devamlı beyaz toz parçaları görüyorsan kepek sorunundan mustaripsin demektir.
Saçta kepek sorununu ortaya çıkartabilecek bazı nedenler vardır:

  • Seboreik dermatit: Seboreik dermatit rahatsızlığı olanlar da kepek sorunuyla sık sık karşılaşırlar çünkü bu deri hastalığı kulağın arkası, kaşlar, burnun kenarlarını etkilediği gibi, saç derisini de etkiler. Bunun sonucunda da saç derisi hassaslaşır, tahriş olur ve fazladan deri hücreleri üretmeye başlar. Üretilen fazla hücreler ölüp dökülerek de kepek sorununu ortaya çıkartırlar.
  • Saçı yeterince taramamak: Saçlarını düzenli şekilde taramayanlar, kepek sorunu konusunda risk altındadırlar çünkü dökülen saç derisi tarakla birlikte temizlenmez ve direkt olarak saçlara yapışır.
  • Düşen sıcaklıklar: Genelde kış aylarında, düşen sıcaklıklar nedeniyle kepek sorunu kendini göstermeye başlar. Aynı cildimiz gibi soğuk havadan dolayı saç derimiz de kuru ve dökülmeye başlar. Bu nedenle saç derinin ısısını sabit tutabilmek için mümkün olduğunca şapka, bere takmanı öneririz.
  • Yeterli şampuanlamamak: Eğer saçlarını yeterince şampuanlamıyor ya da düzenli yıkamıyorsan, saç derin üzerindeki yağlarve deri hücreleri birikir. Biriktikçe de bu kalıntılar kepeğe neden olur.
  • Bazı hastalıklar: Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile alakalı rahatsızlıklar da kepeğe neden olabilir.
  • Beslenme düzeni: B vitamini, Çinko içeren besinler düzenli şekilde tüketilmediğinde de kepeğe davetiye çıkartabilirsin.
  • Stres: Duygusal ya da fiziksel olması fark etmez, stres altında da kepek gibi saç sorunları ortaya çıkabilir.

Kepekli saçın belirtileri

Kepekli saçın kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklık, saç derisinde hassasiyet gibi belirtileri olabiliyor. Aynı zamanda bunların dışında tekrarlayan kepek sorunu, kızarıklık, şişme, kaşıntı, kuruluk, ciltte döküntü gibi belirtileri olan ve oldukça da yaygın bir deri hastalığı olan “atopik egzama” gibi cilt rahatsızlıkları olan kişilerde de sıklıkla görülebiliyor.

Kepek çeşitleri nelerdir?

Kepek, saç derisinin aşırı derecede pullanması nedeniyle oluşur. İki haftada bir saç derisindeki hücreler doğal olarak yenilenir ve ufak, görünmez pullar şeklinde yok olur. Fakat bazı etkenler yüzünden hücre yenilenmesi süreci hızlanabilir. Kepek olarak bilinen ölü deri hücre kümeleri oluşur.
İki çeşit kepek vardır:

  • Kuru kepek: Omuzlara düşen küçük, ince beyaz pullar.
  • Yağlı kepek: Saç ve saç derisine yapışan, daha geniş ve kalın, sarımtırak pullar.

Her iki durumda da kepek, saç derisinde rahatsızlık ve kaşıntıya sebep olur.

Kepeğe karşı çözüm

Kepek tedavisi söz konusu olduğunda yaş ve kepeğin şiddeti faktörleri göz önünde bulundurulmalı. Bu faktörler göz önünde bulundurulduktan sonra da bir dermatoloğa danışılıp, nasıl tedavi edileceğini öğrenebilirsin. Ancak tedaviye destek olmak için aşağıdaki önerilerimizi de dikkate alabilirsiniz.

  • Doğru şampuan kullan: Eğer inatçı, tekrarlayan ve şiddetli bir kepek sorunu yaşıyorsan, saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, kalıcı kepeği yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanları kullanmalısın. Ayrıca kaşıntıyı engellemek için Vitamin PP içermesine de önem göstermelisin.
  • Parabenden uzak dur: Saç derinin kuru olmasından dolayı kepek sorunu yaşıyorsan, Selenyum içeren, paraben içermeyen şampuanları kullanmanı öneririz.
  • Bakım yağı kullan: Saç derisindeki kuruluğu önlemek için, doktoruna danışarak, saç derine çiçek yağları içeren saç bakım yağlarıyla masaj yapabilirsin. Bu sayede saç derinin nemlenmesini ve beslenmesini sağlayabilirsin.
  • Isıdan uzak dur: Saç derini kurutup, tahriş olmasına neden olacak fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi aletleri bu dönemde kullanmamalısın.
  • Saçlarını çok sık yıkama: Saçlarını her gün yıkıyorsan kepek sorununa davetiye çıkartıyorsun demektir. Buna engel olmak için saçlarını her gün yıkamak yerine gün aşırı yıkayıp, saçını yıkamadığın günlerde de kuru şampuandan yardım alabilirsin.
  • Şekillendiricileri dozunda kullan: Şekillendirici jöleler, macunlar, spreyler…

Saç şekillendiriciler işe yarayabilir fakt aşırı ve çok miktarda kullanmak saç derisinde birikmelere neden olabilir. Bunun da geri dönüşü kepek şeklinde olabilir. Bu yüzden, şekillendiricileri az miktarda ve çok sık kullanmamanızı öneririz. Kaliteden taviz vermeyen Boos Kozmetik olarak Boos Professional Tuzsuz ve Parabensiz Şampuan ve Saç Serumu ürünlerimizi denemenizi tavsiye ederiz...

  • Saçta
  • Kepek
  • Neden
  • Olur
  • ve
  • Nasıl
  • Geçer
Saçta Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Bu Habere Oy Ver (1 - 5 Yıldız)
87 Kullanıcı / Ortalama:5.00
İzlenme: 778
20-01-2021 22:08 Yazar : Boos Kozmetik

Profesyonellere Özel Saç bakım şampuanları, Saç bakım maskeleri, Saç bakım serumları, Vücut bakım ürünleri, Kartuş ağdalar , Konserve ağdalar, Kalıp ağdalar, Ağda temizleme yağları, Özel krem ve jel saç keratin bakımları, El ve Vucut losyonları, Tüm Saç Bakım ürünleri, Şampuan , Serum, Maskeler ve Setleri, saç boyası, saç spreyi, vücut yağ ve kremleri gibi pek çok ürünle Hizmetinizdeyiz.

Yeni Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yapılmamış.